CRÒNICA D'UNA ESCAPADA A GALLOCANTA


Text i fotos: © Dani Gilabert i Rebeca Velasco, excepte la de l'alberg que és d'Allucant.

El dilluns 22 de gener de 2007 vam decidir fer una xicoteta escapada a Gallocanta, a pesar de la mala previsió del temps.

Vam eixim des d'Altea, per l'autopista, va, arribar a Sagunt on ens desviàrem cap a Terol. Des d'ací seguírem direcció Saragossa fins a la població de Calamocha (famosa pel seu pernil) on ja trobàrem indicacions de la llacuna de Gallocanta. En total unes 3 hores i mitja.

Les poblacions que rodegen la llacuna són Tornos, Bello, Las Cuerlas, Gallocanta i Berruecos. 

Entre Tornos i Bello vam trobar el centre d'interpretació de la llacuna, lloc ideal per a veure l'entrada de les grues.

A la població de Gallocanta està l'alberg Allucant (www.allucant.com), un lloc idoni per a allotjar-se, on menjàrem i dormírem bé i a bon preu. També des d'ací s'organitzen eixides ornitològiques i rutes amb bici, i els seus propietaris ens informaran de les millors zones per a veure grues, els últims censos o qualsevol cosa que necessitem. 

Vam arribar-hi a la vesprada i, com era d'esperar, fa un fred que pela. Vam veure-hi les primeres grues prop de l'observatori de Los Aguanares, camí de l'ermita Virgen del Buen Recuerdo. 

Des d'este lloc vam esperar veure l'entrada de les grues a poqueta nit, però entren dos xicotets bans i, a poqueta nit, un poc decebuts vam tornar a l'alberg on ens hostatgem.

L'endemà vam recórrer la contornada de la llacuna on vam veure diversos grups de grues alimentant-s’hi, alguns exemplars estan anellats. 

A la vesprada provem sort a la zona del centre d'interpretació de Bello. Esta vegada si que encertem. A partir de les 16:30 comencen a arribar-hi grups cada vegada més nombrosos procedents dels camps del Jiloca.

L'espectacle és increïble, un dels fenòmens més bells que hem vist mai i s'allarga fins ben entrada la nit. 

L'endemà veurem l'alba en el mateix lloc per a veure com ixen les grues cap als llocs que usen per a alimentar-se. Nosaltres també fem un bon esmorzar i comencem la tornada encara esglaiats per l'espectacle i amb el trompeteig de les grues sonant en les nostres oïdes. Igual que les grues nosaltres també tornarem l'any que ve!

Pujar